• Redactie
 • Nieuws
 • 2 reacties

Seniorenhulp: voor extra ondersteuning thuis

In mei is een proef gestart waarbij zelfstandig wonende senioren een beroep kunnen doen op extra ondersteuning: de seniorenhulp. De seniorenhulp is een initiatief van Zorggroep Elde, Woonstichting St. Joseph en de gemeente Boxtel.

De proef met de seniorenhulp, vergelijkbaar met een huismeester, duurt tien maanden en start in Molenhof in de wijk Breukelen. Molenhof is een wooncomplex met 59 seniorenappartementen. De meeste bewoners zijn 80+ die graag zelfstandig blijven wonen.De ondersteuning die seniorenhulp biedt is breed. Het omvat allerlei hand- en spandiensten, variërend van zaken die meteen om actie vragen tot het even controleren hoe het met iemand gaat. De ondersteuning kan tijdelijk zijn, maar ook voor langere tijd.

Behoefte aan hulp en ondersteuning dichtbij

Een aantal jaren geleden werden vanwege overheidsbeleid verzorgingshuizen gesloten. Voor een verhuizing naar een verpleeghuis wordt minder snel een verwijzing afgegeven. Dat betekent dat meer mensen langer thuis blijven wonen. Voor hulp en begeleiding kunnen zij een beroep doen op wijkverpleging en huishoudelijke hulp. En in Boxtel voor wat betreft extra hulp vanaf mei dus ook op seniorenhulp. De praktijkervaringen van wijkteams, woonconsulenten en sociaal werkers leert namelijk dat er behoefte bestaat aan extra hulp. Het gaat om hulp waarin professionele hulp en bestaande voorzieningen niet kunnen voorzien en waarvoor dan momenteel ook geen structurele financieringsmogelijkheden zijn.

Seniorenhulp in huis

De seniorenhulp gaat niet op de stoel van de wijkverpleegkundige, andere professionals of vaklieden zitten. Als de situatie daar om vraagt schakelt de seniorenhulp professionals in, het netwerk van de cliënt of het vrijwilligersnetwerk van ContourdeTwern.
De aanwezigheid van de Seniorenhulp biedt de bewoners een extra oplossing als er geen andere oplossingen meer zijn (denk aan de afwezigheid van partner of kinderen, het niet om kunnen gaan met een technologische oplossing of het ontbreken van financiële middelen om diensten in te kopen).

Reacties

 1. marina van dalen 03.07.2018 Beantwoorden

  Graag zou ik het emailadres en tel.nr van de Seniorenhulp van de Molenhof hebben. Dan kan ik kontakt met haar opnemen ivm de 7 Witte Zusters die daar wonen en waar wij een eigen mantelzorgteam voor hebben. Hoe kan ik Hanneke bereiken?

  1. Catrien Verhoeven 16.07.2018 Beantwoorden

   Beste Marina,

   Dank voor je vraag. We hebben jou vraag doorgestuurd naar de manager van de thuiszorg. Zij kan jou van een antwoord voorzien. Mocht je niks ontvangen, mail ons dan gerust op communicatie@zge.nl en dan gaan wij er achter aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *