• Redactie
  • Nieuws
  • Geen reacties

Aan het werk voor ouderen

Woensdag 12 juli hebben een groot aantal landelijke en regionale partijen de zogenaamde Arbeidsmarktagenda 2023 getekend. Daarmee geven zij aan dat zij samen optrekken om het personeelstekort in de zorg op te lossen. De sector heeft goede opgeleide medewerkers hard nodig om aan de zorgvraag van de groeiende groep ouderen te voldoen.

In de Arbeidsmarktagenda 2023 ‘Aan het werk voor ouderen!’ staan onder meer afspraken over werkzekerheid, opleidingsmogelijkheden en het aantrekken van nieuw personeel. Daarnaast is er aandacht voor de inzet van technologie en innovaties om het werk slimmer te organiseren en ouderen meer zelfredzaam te maken. Er ligt een scala aan mogelijkheden om het personeelstekort in de ouderenzorg liggen aan te apkken. Voorbeelden die worden genoemd zijn het uitbreiden van kleine contracten en het aantrekken van nieuwe medewerkers, het beschikbaar stellen van voldoende stage- en opleidingsplaatsen en zorgen dat medewerkers hun werk flexibeler kunnen indelen en beter betaald worden.

Extra geld

Het ministerie van VWS stelt 72 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering van de plannen. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS): “Daarmee gaan we gezamenlijk bijvoorbeeld zo’n 32 duizend scholingstrajecten verzorgen, zodat er meer mensen in de zorg aan de slag gaan met een diploma als helpende, verzorgende of verpleegkundige.”

Het aantal 80+ stijgt van 700.000 naar 1.250.000  in 2025. Verwacht wordt dat er daarom de komende jaren 100.000 tot 125.000 goed opgeleide medewerkers nodig zijn in de ouderenzorg. In een krappe arbeidsmarkt en met veel openstaande vacatures is dat een hele uitdaging.

Zorggroep Elde collega Lucas van de Kallen vertelt op het RTL nieuws waarom hij met eerst een baan als kok uiteindelijk terecht is gekomen bij de zorg en nu werkt bij dezelfde organisatie als zijn vriendin. Zijn vriendin Jolien van Gestel zette Lucas op het spoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *