• Redactie
  • Nieuws
  • Geen reacties

Eén dag zelf cliënt zijn

Medewerkers van Zorggroep Elde kruipen op 26 januari één dag in de huid van een cliënt. In de Participatiekliniek in Megen ervaren verzorgenden en verpleegkundigen hoe het is om cliënt te zijn.

Veel collega’s van andere zorgorganisaties zijn hen al voorgegaan en zijn enthousiast over wat ze hebben beleefd en geleerd. Lees vooral hun verhalen op de facebookpagina van de Participatiekliniek. In de Participatiekliniek ervaren zorgmedewerkers hoe het is om oud en beperkt te zijn, terwijl trainers  en acteurs de dienst uitmaken. De initiatiefnemer van de Participatiekliniek hoopt dat deelname aanzet tot nadenken over hoe ouderenzorg eruit moet zien en waaraan ouderen behoefte hebben.

De mankementenbalie

In de bus naar de Participatiekliniek in Megen begint de transformatie al. Medewerkers krijgen een paspoort waarop zij al een ouder uiterlijk hebben. Eenmaal in het huis, gaan ze langs de mankementenbalie. Daar krijgen ze een ouderdomskwaal toebedeeld: heb je staar, dan krijg je een troebele bril op, door een koptelefoon ga je slechter horen, met gewichten aan enkels en polsen ervaar je hoe prettig het is dat er rolstoelen zijn. Misschien krijg je een verlamming en kun je je en arm niet bewegen, omdat die is vastgebonden. Eenmaal in het huis beleef je op verschillende manier wat cliënten in een verpleeghuis dagelijks ervaren. Hoe vervelend is het bijvoorbeeld als degene die je rolstoel duwt tegen je praat en je de koptelefoon niet af mag zetten om iets beter te horen.

De Witte Waas
In de kliniek zijn verschillende kamers ingericht. Hierin wordt gesimuleerd hoe het is om dementie te hebben. In de Witte Waas bijvoorbeeld kunnen vijf mensen onder een soort droogkap zitten, waar vreemde geluiden uit komen. Af en toe klinkt hier iets herkenbaars in door, zoals een kerkklok, of een kinderliedje. Het werkt heel vervreemdend, want je kunt niet alles plaatsen. Soms hoor je iets herkenbaars, soms niet. Door de waas van geluiden kun je opeens opschrikken als je een ander geluid hoort. Heb je zo’n schrikreactie dan realiseer je je waarom cliënten zo kunnen schrikken. Dat soort ervaringen geeft veel nieuwe inzichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *