• Redactie
  • Nieuws
  • Reactie

Inspirerende verhalen van Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika

Bij Zorggroep Elde wonen Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika. Zij wonen tijdelijk in De Braacken, maar verhuizen in september naar het Wereldhuis! De zusters hebben in het verleden missies hebben uitgevoerd in Afrika en Europa. Over hun bijzondere leven daar is een boek uitgegeven.

Graag willen wij onderstaand bericht van de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika met jullie delen.

Op zondag 30 april 2017 presenteerden de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika de publicatie Dragers van Hoop, een leven lang missie in het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven. In het boek vertellen twaalf zusters, allen tachtig jaar of ouder, over hun missie in Afrika en Europa. Hun verhalen zijn waardevol. Als laatste generatie van Nederlandse missionarissen vertellen zij over een tijdperk dat zo goed als achter ons ligt. Tegelijkertijd zijn de verhalen van de zusters verrassend actueel. Thema’s zoals dialoog, gerechtigheid, vrij mens zijn en zorgzaamheid zijn springlevend. De publicatie is inspiratie voor iedereen die wil leven in een wereld waar mensen met elkaar verbonden zijn.

Kracht van verbinding

Openhartig vertellen de zusters over hun missie om meisjes en vrouwen in Afrika ‘op eigen benen’ te krijgen, aldus zuster Bep van Grieken. Empowerment avant la lettre. Ook vertellen de zusters hoe zij in Afrika lokale initiatieven en geloofsgemeenschappen ondersteunen. Immers, vanaf het begin (1868) hamert Stichter Lavigerie op een internationaal georiënteerde congregatie die zichzelf overbodig moet maken. Of zoals zuster Tiny Hölscher verwoordt: ‘Wij hebben altijd geweten dat wij naar Afrika gingen om het stokje door te geven. Het echte werk wordt gedaan door de mensen zelf.” Bijzonder is de kracht van verbinding die steeds doorklinkt. De zusters staan naast de mensen en blijven nabij, ook als het moeilijk is. Zuster Jeanne Simons vertelt hoe zij in de slums van Kibera, Nairobi jonge meiden begeleidt: ‘Ze dachten altijd en eeuwig dat ze niet goed genoeg waren. Maar samen slaagden we erin om nee te zeggen tegen misbruik’. Zuster Theresia Brattinga vertelt hoe zij in Congo de dood in de ogen ziet en toch bij ‘haar’ mensen blijft en zuster Corrie Vork haalt een ander menselijk drama aan: aids. Ook zij blijft bij de mensen, desnoods met lege handen: ‘We hadden niet meer te bieden dan aspirine en aandacht.’ En eenmaal terug in Nederland stopt de missie niet. Ook als tachtigjarige vrijwilliger kun je iets betekenen voor vluchtelingen, dak- en thuislozen of ouderen met dementie.

Boek bestellen

Het boek is geschreven door Ilse van Dongen in opdracht van de zusters ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van de Lavigerie-familie. Het is te bestellen bij: Missiezusters OLV van Afrika, Achterberghstraat 20, 5281 AB Boxtel, e-mail: info@wittezusters.nl door overboeking van 14,50 euro incl. verzendkosten op bankrekening NL85 INGB 0001 0967 24 tnv. Missiezrs OLV van Afrika, Boxtel. Ook evt af te halen op ons kantoor in de Molenwiek voor 10 euro (van ma t/m don tijdens kantooruren).

Het boek is tevens te koop bij het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in Sint Agatha. Van begin mei tot eind oktober 2017 organiseert het Erfgoedcentrum de tentoonstelling De Witte Karavaan, over 150 jaar Witte Paters en Witte Zusters in Afrika (zie flyer). Zeker een bezoek waard. Zie voor de extra activiteiten rondom de tentoonstelling onderstaande websites. De twee lezingen zijn op 10 september en 15 oktober. De eerste lezing gaat over het charisma, leven en werk van de Missiezrs (door Zr Tiny Holscher) en de laatste dubbel-lezing gaat over de vroegere anti-slavernijcampagne van Kardinaal Lavigerie en de hedendaagse strijd tegen internationale mensenhandel en moderne slavernij, door Pater Hugo Hinfelaar en Ivonne vd Kar. Op 29 oktober komt er ter afsluiting een koor optreden met Afrikaanse liederen, waarvoor de opbrengst gaat naar een project van de Witte Paters/Missionarissen van Afrika.

Voor meer info zie:

www.wittezusters.nl

www.erfgoedkloosterleven.nl

de witte karavaan

Reactie

  1. Marina v dalen 19.06.2017 Beantwoorden

    Goedenavond Zorggroep Elde, dank voor het plaatsen van dit bericht. Fijn dat u aandacht besteed aan boek en expositie van de Missiezusters van OLV van Afrika (in de volksmond Witte Zusters genoemd). De missiezrs zijn idd blij dat ze straks in het Wereldhuis komen te wonen, samen met mensen van andere culturen en religies, dan voelen ze zich weer helemaal thuis! Net zoals in Afrika!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *