• Gast
  • Blog
  • Geen reacties

Gewoontes

“Mien, het is zondag acht uur zal ik de radio aanzetten?” Mien stopt met rondlopen en met rommelen, er ontstaat een glimlach rond haar mond en ze loopt als vanzelf naar haar slaapkamer. Zondagochtend 8 uur, dat betekent voor Mien maar één ding en dat is dat op de radio Vroege Vogels begint.

Een gewoonte en ritueel waar Mien al jarenlang zeer trouw aan is. Zelfs toen ze ver in haar dementieproces was en er altijd een zweem van onrust om haar heen hing. De onrust uitte zich vooral in continu dingetjes opruimen en verplaatsen. En ook toen nog bracht de gewoonte “Vroege vogels luisteren in bed (met een kopje thee)”, haar rust, veiligheid en ontspanning.

Alleen de zaterdagkrant

Gewoontes, we hebben ze allemaal. Veel zijn er onbewust, zo gewoon dat ze je niet meer opvallen.
Gewoontes in het opstaan. Driemaal de wekker laten snoezen en dan eruit, of er meteen uit springen als de wekker gaat.
Gewoontes in je persoonlijke verzorging. Ik poets bijvoorbeeld mijn tanden onder de douche.
Hoe je een krant leest. Sommige mensen lezen eerst de rouwadvertenties daarna de rest. Ik lees alleen de zaterdagkrant. Zaterdagochtend, cappuccino aan de grote tafel, radio op de achtergrond. Het is mijn moment van de week.

Gewoontes vallen pas op als ze doorbroken worden.  Na het verschonen van het bed had ik laatst de kussens verwisseld. Zowel mijn partner als ik hadden een slechte nacht, konden de slaap niet vatten en het werd een nacht met veel gedraai.

Port met een blokje kaas

We willen allemaal graag zelf bepalen hoe we onze koffie drinken, welke krant we lezen, wat voor muziek we luisteren of wat voor werk we doen. Mensen met (beginnende) dementie verliezen vaak een deel van de regie over hun eigen leven. De naasten en zorgverleners nemen die regie stukje bij beetje over. Logisch. Want we denken vaak dat mensen met dementie deze keuzes zelf niet meer kunnen maken. Maar is dat zo? Het behouden van iemands gewoontes – bijvoorbeeld om vier uur in de middag een glaasje port met een blokje kaas – heeft namelijk grote invloed op het welbevinden van mensen. Bij een gevoel van onzekerheid en chaos geven juist gewoontes een vertrouwd gevoel aan mensen met dementie. Gewoontes bieden houvast, troost en rust. Gewoontes geven veiligheid.

Elke dag een zondagochtendmoment

Toen Mien in haar laatste fase van haar leven kwam en het dementieproces grilliger ging verlopen, zagen we dat haar onrust groter werd. De dochters van Mien kwamen met een grandioze oplossing om die onrust te beteugelen.

Ze namen afleveringen van Vroege Vogels op. En als Mien onrustig en bang door de gang liep, hoefden wij maar te zeggen “Mien, Vroege Vogels begint zo”. Of het nu woensdagmorgen, of vrijdagmiddag was, dit was haar zondagochtendmoment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *