• Redactie
  • Blog
  • Geen reacties

Goed voor de klant en de portemonnee!

Na een operatie na een paar dagen weer van het ziekenhuis naar huis. Niets bijzonders, maar voor sommige mensen komt het ontslag soms net iets te snel.
Onzeker over het herstel of vanwege ongemakken na de operatie, voelen zij zich nog niet veilig genoeg om naar huis te gaan. Andere mensen willen wel naar huis, maar wonen alleen en hebben daar geen hulp voor de overbruggingsperiode. Mooie oplossing bieden de zorghotels, transferafdelingen, B&B’s en alle varianten daarop. Daar kun je – omringd door professionele zorg en in een prettige omgeving – werken aan je herstel, totdat er weer vertrouwen is dat je het zelf aan kunt.

Leemte na het ziekenhuis

Initiatieven voor tijdelijk herstelverblijf schieten als paddenstoelen uit de grond. En dat is maar goed ook. Logeerkamers in de nog weinige verzorgingshuizen zijn er niet meer. Met een krapte op de arbeidsmarkt zijn gekwalificeerde wijkverpleegkundigen en verzorgenden niet altijd direct inzetbaar. Tel daar bij op de explosieve groei van het aantal ouderen. Die worden allemaal ouder en hebben complexere zorgvragen. Het is én, én, én. Dat vraagt om actie.

Verzekeraars, kom in actie!

Zoals gezegd: initiatieven zijn er genoeg. En klanten ook. In 2016 hebben in Nederland 55.000 mensen gebruik gemaakt van kortdurend verblijf, in welke vorm dan ook. Alleen de financiering blijft in veel gevallen achter. En daarom breek ik een lans voor meer geld voor herstelzorg. Verzekeraars, kom in actie! Kortdurend verblijf is immers een hele goede steunpilaar om ouderen die thuis wonen en het even niet redden, kortdurend op te vangen en te zorgen dat ze op een verantwoorde manier weer naar huis kunnen. Het kan voorkomen dat ouderen onnodig op de Spoedeisende Hulp komen. Want daar horen ze helemaal niet thuis.

Het is een kwestie van investeren aan de voorkant om onder aan de streep goedkoper uit te zijn. Een plek in een kortdurend verblijf kost namelijk beduidend minder dan een ziekenhuisbed. Niet onbelangrijk is dat 75-80% van alle ouderen na een korte herstelperiode weer gewoon terug naar huis kan.

Heup, pols en longen

Kortdurend verblijf wordt nu al in verschillende vormen op 300 plekken in Nederland aangeboden. Anders dan in het ziekenhuis tet niet alleen de heup, de pols of longen, maar de mens. De patiënt is geen patiënt meer is, maar een gast die kan rekenen op professionele zorg, aandacht en comfort. Het zal duidelijk zijn dat dát helpt bij het herstel. Vooral ook omdat ouderen vaak nog andere zorg nodig hebben, omdat ze bijvoorbeeld verward zijn na een ziekenhuisopname of al licht dementerend.

Om kortdurend verblijf voor alle cliënten gerealiseerd te krijgen is het wel zaak dat verzekeraars met geld over de brug komen en meer kortdurende verblijfszorg inkopen.

Ik zou zeggen: zorgverzekeraars, het woord is aan u.

Jacqueline Joppe, bestuurder Zorggroep Elde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *