• Redactie
  • Nieuws
  • Geen reacties

Kleinschalig koken op de afdeling met Care Culinair

Bestuurder Jacqueline Joppe heeft uit handen van Marc Duijzer van Care Culinair het handboek “Koken is leuk” ontvangen. Het was het startschot voor de transitie naar de nieuwe visie op eten en drinken, waarbij het eten klaargemaakt wordt op de afdeling in plaats van in de centrale keuken.

Visie op eten en drinken

In onze visie op eten en drinken nemen we de maaltijdbereiding thuis als voorbeeld voor de manier waarop we in het verpleeghuis met eten zouden moeten omgaan. Deze visie is ontwikkeld omdat eten een markeerpunt op de dag is om naar uit te kijken. Het moment waarop zintuigen worden geprikkeld en we ons aangenaam voelen. Het moment dat de dag, middag of avond begint. Het is zonde als de maaltijd door een gebrek aan tijd bij de zorgverleners eten een taak wordt, een handeling die simpelweg gedaan moet worden.

Koken is leuk!

We willen het hele proces voor onze cliënten zo zichtbaar, herkenbaar en dichtbij mogelijk organiseren. Van nadenken over wat je wilt eten tot afwassen en opruimen. Cliënten worden zoveel mogelijk betrokken bij de uitvoering van de afzonderlijke onderdelen. Om dit te bewerkstelligen hebben we samen met Care Culinair het handboek “Koken is leuk” voor Zorggroep Elde ontwikkeld. In het handboek staat een uitleg van onze visie op voeding, informatie over inkopen, bereiden en bewaren van maaltijdingrediënten, voedselveiligheid en hygiëne en voeding. Er staan veel praktische tips in over alles wat met gezonde voeding te maken heeft en recepten.

Aan de slag

Inmiddels zijn medewerkers er al volop mee aan de slag! Care culinair heeft de locaties Wereldhuis, Buitenhuis, Hofjeshuis Vinckenrode, Dorpshuis De Vlaswiek en Wijkhuis Simeonshof al begeleid bij de implementatie van de visie op eten en drinken. Op locaties Zorgexpertisehuis Liduina en Ontmoetingshuis De Beemden zijn ze de afgelopen weken ook al volop aan de slag gegaan door middel van scholingen op locatie. Cliëntondersteuners leren daarbij de algemene basisprincipes die ten aanzien van veilig en verantwoord koken en bereiden worden gehanteerd. Ook aan de entourage waarin de maaltijd wordt genuttigd wordt aandacht besteed, zoals de aankleding van de tafel; de ruimte; de aan- of afwezigheid van geluiden. Een onderdeel van de scholing is koken voor en door de cliëntondersteuners met een proeverij.

De cliëntondersteuners leren ook hoe ze de maaltijden kunnen bestellen via een tablet. Verrassend om te merken dat het nieuwe systeem volop mogelijkheden biedt om te voldoen aan de individuele voorkeuren van de maaltijd van de cliënt. Het leefplezier van de bewoners krijgt op deze manier een extra impuls.

Voor het einde van het jaar zullen alle locaties werken volgens de nieuwe visie op eten en drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *