• Redactie
  • Nieuws
  • Geen reacties

Machteloos en afhankelijk

Dinsdag 17 januari 2017 heeft in samenwerking met Vilans de Inspiratiemiddag voor de Vrijheid plaatsgevonden bij Zorgexpertisehuis Liduina. De middag is geopend met een plenair gedeelte, waarbij er volgens Laura Vriens van Vilans veel kritische vragen zijn gekomen vanuit de medewerkers van Zorggroep Elde die hebben deelgenomen aan de middag.

“Ik vind de groep een erg moderne denkwijze hebben. Deelnemers hebben een breder begrip van het woord vrijheid dan enkel de letterlijke beweegruimte. Zij staan er bijvoorbeeld bij stil dat huisregels ook als negatief en vrijheid beperkend kunnen worden ervaren door cliënten.”

Vrijheid: een breed begrip

De medewerkers van Zorggroep Elde hebben ook in de huid mogen kruipen van cliënten met een lichamelijke beperking en dementie tijdens een intrigerende sessie van de escaperoom. Deelnemers komen als invalkracht binnen bij een zogenaamde afdeling zonder enige informatie of voorkennis en moeten zich zien te redden. Enkelen van de groep spelen de dementerende cliënt waar de rest (invalkrachten) mee te maken krijgt.

Na de escaperoom, hebben de deelnemers teruggekeken op hun ervaringen tijdens de sessie. Een greep uit de reflecties:

“Als cliënt in een rolstoel ben je gedwongen om in een bepaalde houding te blijven zitten. De enige bewegingsruimte die je hebt is voor- en achteruitgaan.”

“Je kunt niet eens je neus krabben; verschrikkelijk om zo afhankelijk te zijn. De situaties zijn misschien wat overtrokken vergeleken met de werkelijkheid. Maar het gevoel van machteloos zijn komt wel aan.”

“Je komt ergens binnen als flexwerker, en je kent de hele situatie niet. Het is soms zoeken. Eng is het niet, maar het is niet vanzelfsprekend dat alles soepeltjes verloopt.”

Jennie Mast Vilans geeft toe dat situaties in de escaperoom uitvergroot worden ten opzichte van de realiteit. “De escaperoom geeft de deelnemers een goed gevoel van machteloosheid, presteren onder druk en omgaan met dementerende cliënten met onbegrepen gedrag.”

Altijd op zoek naar alternatieven

Zorggroep Elde vindt het belangrijk om zoveel mogelijk in te zetten op vrijheid voor bewoners, ook wanneer zij risicovol gedrag vertonen.

“Daarom is een dag als deze goed, zodat we het beperken van vrijheid nooit als normaal gaan zien en continu op zoek blijven naar alternatieven.” Aldus Barbara Wijnand,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *