• Redactie
  • Blog
  • Geen reacties

Maria-liedjes

Nog niet zo lang geleden nam ik deel aan de cursus PDL en was al een tijdje, met wat in de cursus werd aangereikt, aan het oefenen. Ik wilde in de praktijk meekijken bij een collega die erg kundig is bij het verlenen van PDL zorg.

Het was zover. Collega Petra had bij mevrouw R. alle spullen klaargezet. Vooraf stemden we alles af omdat we tijdens de zorg niet met elkaar in contact zouden gaan. PDL heeft als uitgangspunt dat er een één op één contact is tussen verzorgende en cliënt; zorg in afstemming op de bewoner.

Met de warme, wassen-zonder-water-washandjes, stapten we de kamer van mevrouw R. binnen. De rustige, kalme sfeer was direct voelbaar. Gedimd licht verlichte de kamer en op de achtergrond klonken zacht de Maria liedjes waar mevrouw zo van houdt. Ze lag rustig met haar ogen dicht.

Mijn collega maakte eerst contact met de bewoner door haar handen op haar arm te leggen. Een moment van aanraken dat later ondersteund werd met een kalme groet en uitleg dat Petra haar kwam helpen met de zorg. Mevrouw bleef rustig met haar ogen dicht liggen en gaf weinig reactie toen mijn collega langzaam begon met de handelingen om haar te verzorgen. Alles in rust. In contact blijvend met de handen van mevrouw, beweegt ze traag. Er is geen weerstand, geen tegenwerking van de bewoner. Het raakt me direct hoe liefdevol mijn collega de zorg verleent.

“Met haar ogen nog dicht volgt er een fragiel “ja” uit haar mond”

Als Petra aan de andere kant van het bed heeft plaatsgenomen en de linkerzijde van mevrouw verzorgt, spreekt ze zacht.
“Wat heeft u toch mooie Marie-liedjes.”
Op dat moment speelt het liedje ‘Als ik een klokje was.’ De bewoner geeft eerst geen reactie. Met haar ogen nog dicht volgt er een fragiel “ja” uit haar mond. Het tafereel raakt me zo dat er tranen opwellen. Mevrouw blijkt van dit moment ongemerkt, toch het één en ander mee te krijgen.

Als de voorzijde van mevrouw is verzorgd, is het nodig om haar op haar zij te draaien zodat de zorg wordt afgerond. Door het gebruik van een PDL laken gaat dat gemakkelijker. Op het moment dat Petra tegen mevrouw zegt dat ze haar even op haar zij gaat draaien en het laken naar zich toe beweegt, zie ik het gezicht van de bewoner vertrekken. Alsof ze weet dat dit een voor haar minder prettige handeling is. Toch verloopt alles op een kalme manier en is de handeling in een vloeiende beweging klaar. Er is niets meer van enig ongemak te zien op het gezicht van mevrouw. Het klinkt misschien vreemd, maar de tranen van ontroering blijven komen.

De verzorging is klaar en ik ben onder de indruk van wat ik heb mogen aanschouwen. De theorie werd nu door mij in de praktijk, met al zijn facetten waargenomen en kwam alle kennis tastbaar samen. Dat wat ik dacht wat het mij zou brengen, gebeurde ook.
Als we samen, buiten de kamer van mevrouw nog even met elkaar hebben gesproken en ik mijn enthousiasme heb geuit, gaan we door naar een andere bewoner.

Bedankt collega voor dit waardevolle moment, dat mij ondersteunt in de verdere ontdekking van PDL zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *