• Redactie
  • Blog
  • Geen reacties

Samen in bed: geen gewoonte, maar gemis

Ken je dat? Dat je een lange werkdag hebt gehad, nog de boodschappen hebt gedaan, hebt gekookt, misschien nog gesport en dan met een voldaan gevoel naast je partner in bed ploft? Je kruipt nog even tegen elkaar aan en de warmte en liefde die je voelt, laten de haast en stress van de dag snel verdwijnen. Denk je dat je deze behoefte aan geborgenheid als je ouder bent ook nog zult hebben? Ja toch? Hoe fijn zou het zijn als dit dan ook mogelijk is?

Een groot gebaar

Onlangs hebben twee van onze collega’s zich ingezet voor een cliënt en haar man. Het stel is al 52 jaar getrouwd, maar inmiddels ook al 6 jaar ‘gedwongen’ gescheiden ’s nachts. De één woont in het Wereldhuis, de ander in hun eigen huis. “Gewoon naast hem liggen, een keer aan kunnen raken, even een hand vastpakken, van die kleine dingetjes, dat dát niet kan is een groot gemis”, gaf mevrouw aan. Twee collega’s konden dit niet aanzien en regelden een geweldige dag samen met een romantische overnachting voor het stel. Het geluk dat het stel ervoer was onbeschrijfelijk. Wat voor ons zo gewoon is, werd voor hen heel bijzonder. Zo bijzonder dat het zelfs de krant haalde. Welke leeftijd je ook hebt, we hebben allemaal behoefte aan intimiteit. Daarom was zo’n avond en nacht samen een mooi initiatief. Wat jammer dat deze ervaringen voor onze bewoners uitzonderingen zijn. Hoe komt het toch dat het zo moeilijk is om dit te bewerkstelligen voor bewoners?

Taboe

Tineke Roelofs promoveerde op het taboe dat heerst rondom seksualiteit en intimiteit in zorgcomplexen. Zij spitste haar onderzoek toe op bewoners met dementie. Liefde en samenzijn bleken een belangrijke rode draad te vormen in de uitkomsten van het onderzoek. Als mensen dat nog voluit kunnen beleven, verhoogt het de kwaliteit van hun leven. Helaas bemoeilijken de beperkingen die samenhangen met dementie, zoals geheugenverlies en desoriëntatie, de mogelijkheid om intimiteit en seksualiteit te beleven. Bewoners zijn sterk afhankelijk van zorg, en dat beperkt, ook bij ons, de privacy. Daarbij komen ook praktische zaken zoals een eenpersoonsbed. Het taboe over seksualiteit en intimiteit in het verpleeghuis zorgt ervoor dat medewerkers niet altijd makkelijk het gesprek hierover aangaan. Al met al redenen dat meer intimiteit en seksualiteit vaak een onvervulde wens blijft. Maar het moet toch anders kunnen?

Verbeteren

Aanbevelingen uit het onderzoek waren onder meer het zelf doen van onderzoek naar verbetering van de privacy van de cliënt, het vergroten van kennis over liefde, intimiteit en seksualiteit en ervoor zorgen dat kwesties zoals deze in openheid besproken kunnen worden. Een mooi voorbeeld waarbij het taboe doorbroken wordt is te zien in de video van STEUN en toeverlaat. Daarin wordt openlijk gesproken over het onterechte taboe, de behoeften van ouderen en het introduceren van een sekskoffer (https://bit.ly/2QethFK).

Ook voor mij is het goed om na te denken hoe we binnen Zorggroep Elde omgaan met intimiteit en seksualiteit en de invulling van deze behoefte voor bewoners kunnen verbeteren. Daarom is er in juni een enquête uitgezet om te inventariseren waar professionals tegen aanlopen en aan welke ondersteuning zij behoefte hebben. De eerste resultaten zijn er al. Er wordt momenteel een scholingsprogramma over omgaan met seksualiteit ontwikkeld.

Jacqueline Joppe,

bestuurder Zorggroep Elde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *